T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURSA / YENİŞEHİR - TOKİ Orhangazi Ortaokulu

Öğretmen ve Veli İçin Dijital Bilgilendirme

Akıllı telefonunuza indirdiğiniz ve oynamak için sabırsızlandığınız bir oyun bile küçük bir pop-up ile sizin rızanızı basit bir onaylama yöntemi ile aldıktan sonra siz oyunu oynarken rehberinizdeki kontakları kendi veri tabanına aktarabilmekte ve sonrasında da ne iş yaptığını bilmediğiniz şirketlerle bunları paylaşabilmektedir. Bu bağlamda, uzun zamandır devletler ve ilgili sektör paydaşları veri paylaşımında kullanıcının kontrolünü arttıracak teknik çözümler üretmeye çalışırlarken öte yandan internet kullanıcılarının da dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır.

 

Bunun için;

 

  • İnternet web tarayıcınızın ‘do not track (izlememe)’ seçeneğini aktif hale getirmenizi öneririz. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye web güvenliği bölümünden ulaşabilirsiniz.
  • İşlem yapmak istediğiniz web sayfalarının kullanım politikası ve gizlilik sözleşmelerini okuyunuz. Ayrıca ilgili sayfanın iletişim, hakkımızda bölümlerinden sayfa hakkında bilgi alınız.
  • Mobil platformlardan indirdiğiniz uygulamaların sizlerden ne gibi bilgiler topladığını hususunu iyi analiz ediniz. Gerekirse çok fazla kullanmayacağınız uygulamaları telefonunuza indirmeyiniz.
  • İndirdiğiniz mobil uygulamaların nelerle senkronize olduğuna dikkat edin. Senkronize olmasını istemediğiniz bilgileri devre dışı bırakın. Bunun için telefon ayarlarınızdan hesaplarınızı, uygulama yönetiminizi, konum servislerinizi ve güvenliğinizi tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • Sosyal ağlarda gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı tekrar gözden geçirin. Bunun için sosyal ağlarda güvenlik bölümünü okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, Trend Micro Güvenlik Araştırmalarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Rik Ferguson, kullanıcıların Facebook’ta dikkat etmesi gereken 5 maddeyi şu şekilde sıralamaktadır:

Facebook’ta Dikkat Etmeniz Gereken 5 Husus

  1. Eğer bir arkadaşınızın duvarında paylaştığınız mesajın gizlilik ayarlarını kontrol etmezseniz, otomatik olarak “arkadaşınızın arkadaşları” mesajınızı görebilecek şekilde ayarlanır.
  2. Paylaştıklarınızın istemediğiniz kişiler tarafından görülmesinin önüne geçmek için gizlilik ayarlarını yapmanız da yeterli olmuyor. Eğer sizin paylaştığınız şeyin altına herhangi bir Facebook kullanıcısı etiketlenirse, bu kişi tüm konuşmaları ve paylaşımınızı görüyor.
  3. Kamuya açık bir etkinlik ya da sayfada bir paylaşımda bulunduğunuzda, bu paylaşımın gizlilik ayarlarını değiştiremezsiniz. Sadece o paylaşımı kendi profilinizden kaldırabilirsiniz.
  4. Gizlilik ayarları “Arkadaşlarımın arkadaşı” olarak belirlenmiş bir paylaşımı arkadaşınızın duvarına yerleştirdiğinizde, “İstemediğiniz” kişiler de o paylaşımı görecektir. Çünkü onlar sizin arkadaşınız.
  5. Paylaştıklarınız herkese açık olsun ya da sadece arkadaşlarınızın arkadaşları görebilsin. Tanımadığınız birçok insanın sizi gördüğünü ve arkadaşlıktan çıkardığınız kişilerinde sizi takip edebildiğini unutmayın. Bu sebeple paylaşımlarınıza her zaman dikkat edin.

 

11-12-202311-12-202311-12-202311-12-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 11.12.2023 - Güncelleme: 11.12.2023 11:12 - Görüntülenme: 598
Kaynak: siberay.com
  Beğen | 1  kişi beğendi